Droge ogen: de oorzaken én oplossingen

Een branderig of prikkend gevoel in je ogen. Rood oogwit, jeuk en/of een vermoeid gevoel. Wanneer je dit soort klachten ervaart, komt dat vaak door droge ogen. Dit weten is één ding, maar belangrijker is: waar komt het vandaan en vooral, hoe kom je er vanaf?

Oorzaken van droge ogen

Droge ogen, de term zegt het al: je ogen zijn te droog, ze krijgen te weinig vocht. Maar hoe komt dat? Dit kan verschillende oorzaken hebben. We zetten ze even voor je op een rijtje:

  • Omgevingsfactoren
    Wanneer de lucht om je heen heel droog is, verdampt het traanvocht sneller en kun je dus last krijgen van droge ogen. Dit gebeurt vaak in ruimtes met airco of andere ventilatiesystemen.

  • Werkfactoren
    Een andere, veelvoorkomende oorzaak van droge ogen is beeldschermwerk. Wanneer je iedere dag urenlang naar een scherm kijkt, ga je steeds meer staren en steeds minder knipperen. Hierdoor komt er minder traanvocht op je ogen terecht en drogen ze uit.

  • Medische factoren
    De oorzaak van droge ogen kan ook medisch zijn. Ook kunnen ouderdom, hormonen, verstopte traanbuisjes en oogziektes voor droge ogen zorgen en hebben bepaalde medicijnen droge ogen als bijwerking.

Onderzoek naar de oorzaak van jouw droge ogen

Misschien denk je na het lezen van deze oorzaken wel ‘Aha, dat zal bij mij wel van toepassing zijn.’ Maar het is altijd raadzaam om je ogen te laten controleren door de huisarts of optometrist. Je ogen zijn immers een kostbaar bezit waar je heel zuinig op wilt zijn. De optometristen van Henno Cysouw kunnen je meer helderheid geven. Ze kunnen diverse onderzoeken uitvoeren om de oorzaak en de aard van jouw droge ogen te bepalen.

  • Kleurstof
    Door een geel kleurstofje op je oog aan te brengen, kan de optometrist jouw traanlaag controleren en eventuele oneffenheden waarnemen.

  • Microscoop
    De optometrist kan jouw traanvocht ook onder de microscoop bekijken en zo zien of hier afwijkingen in te zien zijn.

  • MYAH-apparaat
    Henno Cysouw beschikt over een innovatieve tool, het MYAH-apparaat, waarmee onder meer de werking van de traanklieren kan worden bekeken.

  • Strip
    Hoeveel traanvocht je werkelijk aanmaakt, kan heel eenvoudig worden gemeten met een speciaal papieren stripje. Deze hangen we vijf minuten in de hoek van je oog waarna we de hoeveelheid traanvocht op de strip kunnen aflezen.

  • Oplossingen voor droge ogen

Zoveel oorzaken er zijn van droge ogen, zoveel oplossingen zijn er ook denkbaar. In het algemeen kun je denken aan kunsttranen (druppels, gel of zalf) om je ogen vochtig te houden. Maar zo zijn er nog veel meer oplossingen denkbaar.

Oplossing voor droge ogen bij omgevingsfactoren
Wanneer omgevingsfactoren zoals een airco de oorzaak van jouw droge ogen zijn, kun je met een luchtbevochtiger of een betere afstelling van de ventilatie het probleem al deels verhelpen. Wat je sowieso kunt doen, is zorgen dat je niet in de luchtstroom van het ventilatiesysteem zit. Hoe meer de luchtverplaatsing er is, hoe sneller je ogen namelijk uitdrogen.

Oplossingen voor droge ogen bij werkfactoren
Beeldschermwerk is topsport voor je ogen, maar door er goed mee om te gaan, kun je wel oogklachten zoals droge ogen voorkomen. Ga bijvoorbeeld bewuster om met knipperen, kijk regelmatig even weg van je scherm en gebruik een computerbril. Kijk in onze blog over beeldschermwerk voor meer informatie en tips.

Andere oplossingen voor droge ogen  

  • Goede hygiëne
    Goede hygiëne van je ogen is van groot belang en kan helpen om droge ogen te voorkomen of verhelpen. Je kunt hiervoor druppels gebruiken. We adviseren je graag over de beste druppels voor jouw ogen.

  • Een BlephEx behandeling
    BlephEx is een behandeling waarbij wij je oogleden reinigen. Dit geeft meteen een fris gevoel.

  • Warmtekompressen
    Warmtekompressen kun je thuis gebruiken. Ze verwijden de kliertjes bij je ogen, zodat eventuele onzuiverheden kunnen wegspoelen. 

  • Operatie
    In sommige gevallen kan een operatie aan de traanbuizen nodig zijn om voldoende traanvocht in je ogen te houden. Het traanvocht wordt dan niet meer door de traanbuis afgevoerd, maar blijft in je ogen zitten.

Heb jij tranende ogen? Kom bij ons langs. We onderzoeken de oorzaak en geven je graag advies over de best passende oplossing voor jou.

Vorige
Vorige

Gratis Irisfoto bij B.I.G. EXACT© glazen  

Volgende
Volgende

Bezoek aan SILMO Parijs